Atmaskojošs VIDEO: dzīvas tīģergarneles sašpricē ar želeju, lai tās labāk pārdotu
No briesmīgās manipulācijas cieš tīģergarneles un karaliskās garneles. Tās sapilda ar vielu, lai veikalu plauktos delikatese būtu lielāka, kārdinošāka un attiecīgi dārgāka.
Pasaulē
2016. gada 5. oktobris, 15:16

Atmaskojošs VIDEO: dzīvas tīģergarneles sašpricē ar želeju, lai tās labāk pārdotu

Jauns.lv

Atklātībā parādījies video, kas atmasko blēdības garneļu tirdzniecībā. Rūpnīcā Vjetnamā šo delikatesi sapilda ar (veselībai it kā nekaitīgu) želeju, lai garneles izskatītos treknākas un pēc svara būtu smagākas, tādējādi arī maksātu vairāk.

Video parādījās sociālajā tīklā "Facebook" un izsauca sašutuma vētru. Vjetnamā sagatavotās tīģergarneles galvenokārt tiek eksportētas uz Austrāliju, taču būtu naivi iedomāties, ka šādu blēdību piekopj tikai Vjetnamā.

Nepatīkamajā materiālā redzams, kā dzīvām tīģergarnelēm trijās vietās iepilda želeju, padarot tās lielākas un kārdinošākas no skata, kā arī smagākas svarā. Vielu, ko tā saņem, sauc karboksimetilceluloze, un tā labi uzsūcas radībā. Dūrienus izdara trijās vietās - garneles centrā, galvā, kā arī astē. Injekcijas esot nekaitīgas cilvēka veselībai. Visbiežāk šādu blēdību veic melnajām tīģergarnelēm. Pie mums lielākoties iecienītas mazās garnelītes, un tās ir tik sīkas, ka želejas injicēšana tajās diez vai atmaksātos.

Veicot injekcijas garnelēs, 1 kilograms šīs delikateses kļūst uz pusi smagāks, attiecīgi dārgāks.

Austrālijai ar Vjetnamu ir noslēgts līgums par ekoloģiski tīru melno tīģergarneļu piegādi, bet šis video atmasko veidu, kā patiesībā notiek rūpnīcās Vjetnamā. Uz sadarbības valstīm delikatese parasti tiek piegādāta sasaldētas produkcijas veidā, un laika posmā no 2014. līdz 2015 gadam Austrālijai piegādātas garneles 220 miljonu dolāru vērtībā. Tur tās tiek realizētas lielākajos veikalu tīklos.

Uzmanību krāpniecībai ar garnelēm pievērsusi dabas draugu kustība "Greenpeace".

Kā garneles sapilda ar karboksimetilcelulozi:

 


Kasjauns.lv/Foto: Reuters/AFP/EPA/Scanpix/LETA; Shutterstock