Par nākamo ANO ģenerālsekretāru kļūs Portugāles ekspremjers Gutērrešs
"Es esmu pagodināts un priecīgs," viņš sacīja.
Pasaulē
2016. gada 5. oktobris, 19:17

Par nākamo ANO ģenerālsekretāru kļūs Portugāles ekspremjers Gutērrešs

Jauns.lv

ANO Drošības padome trešdien atbalstījusi bijušā Portugāles premjerministra Antoniu Gutērreša kļūšanu par nākamo ANO ģenerālsekretāru un ceturtdien viņu oficiāli apstiprinās, paziņojis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins.

"Šodien pēc mūsu sestā neformālajā balsojuma mums ir acīmredzams favorīts un viņa vārds ir Antoniu Gutērrešs," paziņoja Čurkins.

Gutērrešs tviterī paziņoja, ka panākta vienošanās, un ANO Drošības padomes dalībvalstis ievēlēs viņu par jauno Apvienoto Nāciju ģenerālsekretāru.

"Es esmu pagodināts un priecīgs," viņš piebilda.

Neoficiālajā balsojumā Gutērrešs saņēma 13 ANO Drošības padomes dalībvalstu atbalstu, turklāt pret viņa kandidatūru neiebilda neviena Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts - ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija. ANO Drošības padomē kopā ir 15 dalībvalstis.

Pavisam cīņā par augsto amatu piedalījās desmit kandidāti. Pret Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentes Kristalinas Georgijevas kandidatūru iebilda astoņas Drošības padomes dalībvalstis, tostarp divas pastāvīgās dalībvalstis, kas nozīmē, ka viņa oficiālā balsojumā saņemtu veto.

Oficiāls balsojums ANO Drošības padomē notiks ceturtdien, pēc kura tiks nosūtīta rekomendācija ANO Ģenerālajai asamblejai, kur arī notiks balsojums.

67 gadus Gutērrešs no 1995.gada līdz 2002.gadam bija Portugāles premjerministrs, bet no 2005.gada līdz 2015.gadam bija ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos.


LETA/Foto: Reuters/LETA/Scanpix