Vecāki izlemj nelaist savus 2 bērnus skolā, bet gan veda rādīt pasauli. VIDEO
Mazie redz Dubaiju un Romu, nevis lasa par šīm pilsētām. Tāda bija vecāku izvēle - neiet parastā skolā, bet gan ceļot pa pasauli. Lai plānu īstenotu, viņi pārdeva visus īpašumus.
Pasaulē
2016. gada 6. oktobris, 07:30

Vecāki izlemj nelaist savus 2 bērnus skolā, bet gan veda rādīt pasauli. VIDEO

Jauns.lv

"Gada laikā esam apceļojuši jau 25 valstis," teic divu bērnu māmiņa, kas kopā ar vīru 2015.gada februārī "nocēla" no klasiskās izglītības trases bērnus un devās apceļot pasauli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Karolīna (35) un Pols (39) Kingi izvēlējās savām atvasēm dot citādāku izglītību parastās vietā. Ģimene no Kembridžas, Lielbritānijā, auklē divus bērnus - sešgadnieku Vinstonu un četrus gadus veco Henriju. Šiem bērniem nebūs ne bērnudārza, ne tradicionālās skolas sākums, jo vecāki kā ģimene ceļo pa pasauli. Viņi pārdeva nekustamos īpašumus un visu citu, lai tas būtu iespējams.

Jau tagad mazie ir redzējuši gan pasakainās Bali pludmales, gan Ēģiptes senos arhitektūras brīnumus. Lielākoties tās nav dažu dienu vizītes skaistās pilsētās, bet gan ilgstošāka dzīvošana katrā no tām, apmeklējot gan tūristu iecienītas vietas, gan muzejus, gan ikdienā vērojot katras valsts vietējo sadzīvi. Piemēram, Itālijā viņi dzīvojuši veselu mēnesi, citviet - divus mēnešus.

"Kad man skolā mācīja par Romu, tas bija garlaicīgi. Tā informācija man neko neizteica," skaidro Karolīna. Viņas bērniem, kad mazie pamatskolā par to lasīs, visam jau būs informācijas bagāža, arī emocijas, attieksme. "Viņi gribēs zināt vairāk!"

Starp citu, mazāko bērnu māmiņa joprojām mēdz barot ar krūti: "Tas viņu ārkārtīgi nomierina, lai kur mēs būtu," skaidro māte.

Jāteic gan, ka Latvijā Kingi vēl nav paviesojušies, taču tas, visticamāk, vēl ir priekšā. Pagaidām oktobrī ģimene atgriezīsies Čehijā, Prāgā, bet, kad iestāsies ziema, dosies tālāk uz siltajām zemēm, iespējams, atpakaļ uz Bali, par kuru bērni bijuši vislielākajā sajūsmā. "Par katru vietu dēli saka, ka šī nu ir labākā vieta, kur būts," bērnu reakciju komentē ģimenes galva Pols.

Tiesa, vecāki nav pret tradicionālo izglītību kā tādu un labprāt laistu savas atvases skolā, taču nav spējuši atrast tādu, kas atbilstu viņu izpratnei par to, kā jāizglīto cilvēki. Karolīnas un Pola bērni arī paši nevēlas iet skolā, un vecāki viņus nesteidzinās. Ceļojot vecāki kopā ar bērniem lasa, rēķina un apgūst citas sākumskolas izglītībā paredzētās prasmes. 

Māte teic, ka nereti dzird - ooo, kā mēs jūs apskaužam! "Bet tad dariet tāpat, tas nav grūti, kas jums traucē?" skaidro divu dēlu mamma, "bet patiesībā ir tā - ja tu nedarīsi, tu nekad to neizdarīsi. Un nekādas bažas par naudas trūkumu un tā tālāk nav attaisnojums," alternatīvu bērnu izglītošanu ieskicē Karolīna. Vairāk par drosmīgo ģimeni skaties sižetā!

Kasjauns.lv/Foto: Ekkrānuzņēmums no video