Pēc 27 gadu tabu Čehijā pie varas varētu nonākt komunisti
Čehijas premjers (attēlā) pieļauj koalīcijas veidošanu ar komunistiem.
Pasaulē
2016. gada 6. oktobris, 21:06

Pēc 27 gadu tabu Čehijā pie varas varētu nonākt komunisti

Jauns.lv

Čehijā valdošā Sociāldemokrātu partija nākamgad varētu apsvērt iespēju veidot valdību ar Komunistu partiju (KSČM), premjerministrs Bohuslavs Sobotka trešdien atzina laikrakstam "Hospodarske Noviny", pieļaujot, ka varētu tikt lauzts 27 gadus ievērotais tabu.

Sociāldemokrāti neizslēdz iespēju, ka pēc 2017.gada oktobrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām varētu veidot koalīciju ar komunistiem, sacīja premjers.

Kopīga valdība varētu tikt izveidota, ja komunisti atteiksies no Eiropas Savienībai naidīgās programmas un iebildumiem pret NATO.

"Es varu iztēloties sadarbību ar komunistiem, balstoties skaidrās robežās attiecībā uz Čehijas drošību - pamatā neapšaubot dalību NATO un valdības proeiropeisko nostāju," sacīja Sobotka.

Kaut arī komunisti nav likuši manīt, ka viņi grasītos šos kritērijus ievērot, premjera izteikumi signalizē par pielaidīgākas attieksmes veidošanos pret komunistu dalību demokrātiski ievēlētā valdībā.

Tie arī varētu atspoguļot sabiedriskās domas aptauju rādīto ainu.

Septembrī sociāldemokrātus atbalstīja 23%, bet viņu galvenos koalīcijas partnerus partiju "ANO 2011" - 28,5%, bet komunistus -15% čehu, liecina institūta CVVM jaunākās aptaujas dati.

LETA/Foto: EPA/LETA

Tēmas