Šobrīd ārkārtīgi nepopulārais Tonijs Blērs, iespējams, atgriezīsies politikā
Bijušais britu premjers Blēris devis mājienu, ka varētu atgriezties politikā.
Pasaulē
2016. gada 7. oktobris, 16:24

Šobrīd ārkārtīgi nepopulārais Tonijs Blērs, iespējams, atgriezīsies politikā

Jauns.lv

Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs piektdien publicētā intervijā devis mājienu, ka gribētu atgriezties politikā.

63 gadus vecais ekspremjers žurnālam "Esquire" šādi izteicies neilgi pēc tam, kad bija paziņojis par sava strīdīgus vērtējumus izsaukušā ienesīgā valdību konsultēšanas biznesa apturēšanu.

Tiesa gan, Blērs Lielbritānijā ir ārkārtīgi nepopulārs, jo viņš valsti ievilka 2003.gada Irākas karā.

Tas, kāda būs viņa loma nākotnē, ir "atvērts jautājums", Blērs sacīja "Esquire".

"Es nezinu, vai tur man ir loma... Tam, ko es šobrīd gribu teikt par savu nostāju, ir zināmi ierobežojumi," viņš atzina.

"Viss, ko es varu pateikt, ir, kur politika atrodas šobrīd. Vai es par to esmu satraukts? Jā, es esmu. Vai mani tas ļoti motivē? Jā. Kur es no šejienes eju tālāk? Ko tieši es daru? Tas ir atvērts jautājums."

Būdams Leiboristu partijas līderis, Blērs kopš 1997.gada, īstenojot centrisku politiku, uzvarēja trīs parlamenta vēlēšanās pēc kārtas.

Kopš tā laika partija dedzīgā Irākas kara un Blēra pretinieka Džeremija Korbina vadībā izdarījusi strauju pagriezienu pa kreisi.

Blērs atzina, ka ir bijusi "milzīga reakcija" pret viņa zīmola politiku, tomēr uzsvēra, ka centristiem ir jācīnās pretī.

"Es uzskatu, ir pāragri teikt, ka centrs ir sakauts," viņš norādīja. "Mums ir jārīkojas atbilstoši šim izaicinājumam."

Blērs sacīja, ka jutis "lielākas bēdas, nožēlu un atvainošanos, nekā jūs to jebkad uzzināsiet vai spēsiet noticēt," kad pērn lorda Džona Čilkota ziņojumā tika konstatēts, ka iebrukums Irākā bija balstīts kļūmīgās liecībās un aplami īstenots.

Pētījumu centrs "YouGov" noskaidrojis, ka Blēra reitings sabiedrības uztverē šobrīd ir -63. Cilvēki, kas pret ekspremjeru izturas ar antipātijām, viņu uzskata par "pašlabuma meklētāju" un "naudas rausēju".

Pagājušajā mēnesī Blērs paziņoja, ka apturēs savas konsultāciju firmas "Tony Blair Associates" darbību, kas cita starpā sadarbojusies ar Kazahstānu un tās autoritāro līderi Nursultanu Nazarbajevu.


LETA/Foto: EPA/LETA