Piektajai daļai Japānas darbaspēka draud nāve no pārstrādāšanās
Ik gadu Japānā, kas pazīstama kā cītīgi strādājošu cilvēku zeme, simtiem cilvēku iet bojā pārstrādāšanās dēļ.
Pasaulē
2016. gada 8. oktobris, 18:29

Piektajai daļai Japānas darbaspēka draud nāve no pārstrādāšanās

Jauns.lv

Piektajai daļai Japānā strādājošo draud nāve no pārstrādāšanās, liecina jauna pēc valdības pasūtījuma veikta pētījuma rezultāti.

Ik gadu Japānā, kas pazīstama kā cītīgi strādājošu cilvēku zeme, simtiem cilvēku iet bojā pārstrādāšanās dēļ - tās izraisītu infarktu vai insultu dēļ, pašnāvībās. Tāpat tiek ziņots par nopietnām veselības problēmām pārstrādāšanās dēļ, kas ir iemesls arvien vairāk tiesvedībām un aicinājumiem risināt problēmu.

Pētījumu par biroju darbinieku pārstrādāšanās un nāves gadījumu saistību piektdien apstiprināja premjerministra Sindzo Abes vadītā valdība.

Lai gan Japānā arvien mazāk strādājošo darbā pavada ilgas stundas, uz mājām dodoties vien ar pēdējo sabiedriskā transporta līdzekli, tomēr viņi joprojām birojā pavada vairāk laika nekā kolēģi citās attīstītajās ekonomikās.

Pētījumā, kura mērķiem aptauja veikta pagājušā gada decembrī un šā gada janvārī, secināts, ka 22,7% aptaujāto kompāniju atzina, ka to darbinieku virsstundas ik mēnesi pārsniedz 80 stundu. Vairāk nekā 80 virsstundu mēnesī ir slieksnis, pēc kura sasniegšanas tiek uzskatīts, ka nāves no pārstrādāšanās draudi ir nopietni.

Japānā 21,3% strādājošo darbā vidēji pavada vismaz 49 stundas nedēļā, kas ir par 16,4% vairāk nekā ASV, par 12,5% vairāk nekā Lielbritānijā un par 10,4% vairāk nekā Francijā, liecina pētījuma dati.

Aptaujā secināts, ka Japānā darba ņēmēju saistībā ar darbu izjustā stresa līmenis ir augsts, tādēļ amatpersonas ir aicinājušas uzņēmumus uzlabot darba apstākļus.

LETA/Foto: Shutterstock

Tēmas