Tramps paziņo, ka nemēdz atkāpties, tāpēc neatsauks savu kandidatūru prezidenta vēlēšanās
Lai gan visu Trampa priekšvēlēšanu kampaņas laiku viņu pavadīja skandāli un politiski nekorekti izteikumi gan par sievietēm, gan minoritātēm un citiem jautājumiem, tik liela pretestība Republikāņu partijā viņa kandidatūrai līdz šim nav bijusi.
Pasaulē
2016. gada 8. oktobris, 20:37

Tramps paziņo, ka nemēdz atkāpties, tāpēc neatsauks savu kandidatūru prezidenta vēlēšanās

Jauns.lv

ASV prezidenta amata kandidāts no Republikāņu partijas Donalds Tramps sestdien paziņoja, ka nekādā gadījumā neatsauks savu kandidatūru, lai gan partijā pieaug pretestība viņa kandidēšanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Intervijā laikrakstam "Wall Street Journal" viņš paziņoja, ka nekādā gadījumā neatsauks savu kandidatūru. "Iespēja, ka es aiziešu, ir nulle," viņš teica.

Savukārt laikrakstam "The Washington Post" Tramps sacīja, ka "es nekad neatkāpšos [no kandidēšanas]. Es nekad savā dzīvē neesmu atkāpies". Viņš apgalvoja, ka viņam ir "milzīgs atbalsts".

Mikroemuāru vietnē "Twitter" Tramps sestdien ierakstīja, ka "pēdējās 24 stundas bijušas interesantas".

Arvien vairāk republikāņu līderu pieprasa atsaukt Trampa kandidatūru saistībā ar vulgārajiem un seksuāli nievājošajiem izteikumiem par sievietēm, kas dzirdami audioierakstā, kas veikts 2005.gadā.

Republikāņu partijas rindās ir jaušama panika, jo vairākos štatos jau ir sākusies iepriekšējā nobalsošana, bet vēlēšanas notiks pēc mēneša.

Tramps "acīmredzami neuzvarēs", "Twitter" rakstīja senators Bens Sasē no Nebraskas. "Tomēr viņš vēl var izdarīt cienījamu gājienu: atkāpties un ļaut Maikam Pensam mēģināt," turpināja parlamenta augšpalātas deputāts.

Aicinājumu partijas prezidenta vēlēšanu kandidātu saraksta galvgalī izvirzīt Pensu, kurš ir Trampa saraksta viceprezidenta amata kandidāts, izteikuši arī vairāki citi republikāņu līderi.

Lai gan visu Trampa priekšvēlēšanu kampaņas laiku viņu pavadīja skandāli un politiski nekorekti izteikumi gan par sievietēm, gan minoritātēm un citiem jautājumiem, tik liela pretestība Republikāņu partijā viņa kandidatūrai līdz šim nav bijusi.

Daudzi republikāņi sestdien atteicās runāt ar žurnālistiem: vieni neatbildēja uz telefona zvaniem, citi atcēla iepriekš paredzētas intervijas.

Lai gan daži republikāņu līderi, piemēram, partijas priekšsēdētājs Pensilvānijas štatā Robs Glīsons paziņoja, ka nosoda Trampa izteikumus, bet tomēr par viņu balsos, citi atsauca savu iepriekš pausto atbalstu miljardierim.

Pārstāvju palātas priekšsēdētājs Pols Raiens no Republikāņu partijas paziņoja, ka viņam "metas nelabi" no Trampa izteikumiem par sievietēm. Viņš atsauca ielūgumu Trampam sestdien piedalīties partijas pasākumā Viskonsīnā, tomēr savu oficiālo atbalstu viņš neatsauca.

Raiena finansējuma vākšanas vadītājs Spensers Zviks paziņoja, ka ir saņēmis daudz zvanu no ziedotājiem, kas "vēlas palīdzēt savākt naudu jaunam Republikāņu partijas kandidātam".

Pēc ieraksta publicēšanas Tramps izplatīja atvainošanos, kas uzskatāma par pirmo viņa kampaņas laikā. "Esmu teicis un darījis lietas, ko nožēloju," atzina Tramps. "Visi, kas mani pazīst, zina, ka šie vārdi neatspoguļo to, kas esmu. Es to teicu, es kļūdījos un es atvainojos," viņš piebilda.

Tomēr arī atvainošanās tiek kritizēta, jo, Tramps neatvainojās nevienai konkrēti aizskartai personai, un izmantoja atvainošanos, lai norādītu uz savas konkurentes Demokrātu partijas kandidātes Hilarijas Klintones vīra Bila Klintona dēkām un to kā Klintone pēc tam ir "terorizējusi, uzbrukusi un kauninājusi viņa upures".

2005.gadā uzņemtajā video Tramps ir dzirdams sakām: "Ja tu esi zvaigzne, viņas ļaus tev darīt visu." Tramps, kurš sarunā nosauca kādu sievieti nosauca par "kuci", neilgi pirms sarunas ieraksta bija apprecējies trešo reizi.

Tramps jau iepriekš ir izcēlies ar sievietes aizskarošiem izteicieniem, tostarp, kritizējot bijušo "Mis Univers" titula ieguvēju par svara pieaugumu, sakot, ka grūtniecība ir traucēklis uzņēmējdarbībai un citā veidā aizskaroši izsakoties. Tomēr nesen viņš centies tos aizstāvēt, norādot, ka daudzi no tiem bijuši domāti izklaidējošiem nolūkiem.

"Neviens nejūt tādu cieņu pret sievietēm kā es," viņš pavēstījis intervijā telekanālam KSNV.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA