Filma par slepkavību, kas savulaik šokēja pasauli, satrauc cilvēkus. Atrasts "īstais" ļaundaris Noksas lietā
Amandas Noksas glītā āriene šoreiz viņai izdarīja lāča pakalpojumu – mediji kāri tvēra visu, kas saistīts ar jauno sievieti, taču ignorēja citus lietā būtiskus pierādījumus.
Pasaulē
2016. gada 9. oktobris, 06:11

Filma par slepkavību, kas savulaik šokēja pasauli, satrauc cilvēkus. Atrasts "īstais" ļaundaris Noksas lietā

Jauns.lv

Nesen klajā nākusī video straumēšanas platformas "Netflix" dokumentalā filma par amerikāņu apmaiņas studenti Amandu Noksu pamatīgi šokējusi cilvēkus visā pasaulē, taču šoreiz ne pastrādā nozieguma un lietas izmeklēšanas peripetiju dēļ. Kā raksta sociālo tīklu lietotāji, īstais ļaundaris stāstā ir... žurnālists Niks Pisa, kurš filmā visai atklāti un vaļsirdīgi klāsta žurnālistu ikdienu, veidojot rakstus par Noksas lietu.

Skandalozā Noksas lieta - īss apkopojums

Jāatgādina, ka teju visas pasaules medijos vairākus gadus bija lasāms īsta trillera cienīgs stāsts par Amandu Noksu no Sietlas, kas ieradusies studēt gleznainā Itālijas pilsētiņā Perudžā un apmetusies vienā mājā ar britu apmaiņas studenti Mereditu Kerčeri. Idillei gan ātri pienāca gals, jo 2007.gada 2.novembrī Kerčere tika atrasta nežēlīgi noslepkavota savās mājās, kuras īrēja kopā ar Noksu un vēl divam studentēm.

Itālijas policija veica izmeklēšanu un drīz vien secināja, ka slepkavībā vainojama Noksa un viņas partneris Rafaeli Sollečito, ar kuru Noksa tikās vien piecas dienas.

2008.gada oktobrī Perudžas tiesa par līdzdalību šajā slepkavībā piesprieda 30 gadu cietumā tobrīd 22 gadus vecam imigrantam no Āfrikas valsts Kotdivuāras Rudijam Gedam. Geds pēc vairākām pārsūdzībām tagad izcieš 16 gadu cietumsodu. Geds aizbēga no notikuma vietas un atstāja Itāliju, bet pēc vairākām dienām tika aizturēts Vācijā, kas viņu izdeva Itālijai.

Prokurori līdz pat prāvas beigām uzstāja, ka Noksa un Sollečio dūra Kerčeri, kamēr Geds turēja upuri. Geds mēģinājis izvarot Kerčeri, kad viņa atteikusies piedalīties seksa spēlē, kas bija saistīta ar iepriekšējās nakts Helovīna ballīti. Geda prāvā tiesnesis norādīja uz Noksas un Sollečito iesaisti noziegumā, uzsverot, ka Geds nevarēja to pastrādāt vienatnē.

Noksa un Sollečito uzsvēra, ka slepkavības naktī nav bijuši mājās, tomēr atzina, ka ir smēķējuši marihuānu un viņu atmiņas ir aizmiglotas.

Noksa un Sollečito pirmo reizi tika notiesāti 2009.gadā, kad tiesa Perudžā piesprieda Noksai 26 gadu cietumsodu un Sollečito - 25 gadu cietumsodu par Kerčeres slepkavību, lai gan prokurori abiem bija pieprasījuši mūža ieslodzījumu. 2011.gada oktobrī apelācijas kārtībā abi tika attaisnoti apsūdzībās par slepkavību, jo neatkarīgi eksperti nopietni apšaubīja svarīgus DNS pierādījumus šajā lietā, bet Itālijas augstākā tiesa 2013.gadā nolēma, ka lieta jāiztiesā vēlreiz.

Tiesa Itālijas pilsētā Florencē 2014.gada janvārī aizmuguriski atzina Noksu par vainīgu slepkavībā un piesprieda 28 gadu un sešu mēnešu cietumsodu. Par vainīgu slepkavībā tika atzīts arī Sollečito, un tiesa piesprieda viņam 25 gadu cietumsodu.

Noksas cietumsods ir ilgāks nekā Sollečito, jo viņa tika atzīta par vainīgu arī mēģinājumā apmelot savu bijušo darba devēju - bāra īpašnieku imigrantu no Kongo Demokrātiskās Republikas Patriku Lumumbu, ka slepkavību pastrādājis viņš. Lumumba tādēļ divas nedēļas pavadīja apcietinājumā.

Abu apsūdzēto advokāti ir solījuši, ka centīsies panākt kompensāciju par viņu četriem cietumā pavadītajiem gadiem.

Kopš atbrīvošanas apelācijas kārtībā pēdējo trīs gadu laikā Noksa ir pabeigusi valodu studijas Vašingtonas Universitātē un Sietlā strādā par ārštata reportieri laikrakstā "West Seattle Herald". Noksa arī ir uzrakstījusi memuārus par savu dzīvi un pieredzi Itālijā, kas tika publicēti 2013.gadā.


Nākamā lapa: Satraucošie skati no notikuma vietas