Butkevičs nejūtas noguris Lietuvas premjera amatā
Lietuvas premjerministrs un Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs jūtoties gatavs turpināt darbu. Attēlā - premjers kopā ar ģimeni dodas balsot Seima vēlēšanās.
Pasaulē
2016. gada 9. oktobris, 15:38

Butkevičs nejūtas noguris Lietuvas premjera amatā

Jauns.lv

Lietuvas premjerministrs un Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs svētdien, kad Lietuvā notiek Seima vēlēšanas, paziņoja, ka nejūtas noguris pēc četrus gadus ilgās atrašanās valdības vadītāja amatā.

"Tas būs atkarīgs no sabiedrības - ja tā sniedz savu uzticību, politiķim ir jāpieņem lēmums un jāpilda tās griba," viņš pavēstīja reportieriem, atbildot uz jautājumu par vēlmi turpināt vadīt valdību vēl četrus gadus.

"Es nesūdzos," uz jautājumu par iespējamu nogurumu atbildēja premjerministrs.

Pēc nobalsošanas Viļņā Butkevičs pauda cerību, ka sociāldemokrāti iegūs 35 līdz 40 mandātus jaunajā Seima sasaukumā.

Viņš norādīja, ka sociāldemokrāti vēl nav sprieduši par iespējamiem koalīcijas partneriem un partijām ar kurām viņi valdībā neietu, bet valdības izveidošana būs atkarīga no partiju programmu savienojamības un spējas "atrast kopīgu sapratni par tuvākajos gados darāmajiem darbiem".

Butkevičam tika uzdots arī jautājums par iespējamu atkāpšanos no sociāldemokrātu partijas priekšsēdētāja amata sliktu vēlēšanu rezultātu gadījumā. Viņš norādīja, ka viss būs skaidrs pēc otrās vēlēšanu kārtas vienmandāta apgabalos, kas paredzēta 23.oktobrī.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2012.gadā par sociāldemokrātiem pēc partiju sarakstiem nobalsoja 18,4% vēlētāju, bet pēc abām vēlēšanu kārtām partija ieguva 38 deputātu mandātus.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite iepriekšējā balsošanā savu izvēli izdarīja jau trešdien, sakot, ka balsojusi par "pārmaiņām".

Pavisam Seimā ir 141 deputāts. No tiem 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos. Lai iekļūtu parlamentā daudzmandātu apgabalā, partiju sarakstiem ir jāpārvar 5%, bet koalīciju sarakstiem - 7% barjera.

Šajās vēlēšanās ir 14 saraksti, no tiem 12 sarakstus izveidojušas atsevišķas partijas, bet divus sarakstus - partiju koalīcijas.

BNS/ Foto: BNS foto