Vēlēšanas Gruzijā, visticamāk, pārsteigumus nav sagādājušas - uzvar "Gruzijas sapnis"
Provizoriskie rezultāti: Gruzijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija "Gruzijas sapnis - Demokrātiska Gruzija".
Pasaulē
2016. gada 9. oktobris, 16:10

Vēlēšanas Gruzijā, visticamāk, pārsteigumus nav sagādājušas - uzvar "Gruzijas sapnis"

Jauns.lv

Gruzijā sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija "Gruzijas sapnis - Demokrātiska Gruzija", svētdien paziņoja Gruzijas Centrālā vēlēšanu komisija.

Pēc 70,48% biļetenu saskaitīšanas konstatēts, ka "Gruzijas sapnis - Demokrātiska Gruzija" saņēmusi 49,65% balsu.

Otrajā vietā ir bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili atbalstītāju partija "Vienotā nacionālā kustība", kas ieguvusi 26,63% balsu.

Pārējās partijas saņēmušas mazāk nekā piecus procentus balsu.

Vairākas opozīcijas partijas ir paziņojušas, ka vēlēšanās notikusi plaša mēroga krāpšanā. "Vienotā nacionālā kustība" apsūdzēja valdību centienos "nozagt vēlēšanas", kā arī sarīkoja protestu pie Centrālās vēlēšanu komisijas.

Savukārt Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) svētdien paziņoja, ka Gruzijas parlamenta vēlēšanās bijusi īsta konkurence un fundamentālās brīvības kopumā tika ievērotas.

EDSO kopumā pozitīvi novērtēja vēlēšanas, tomēr atzīmēja apsūdzības par nelikumīgu kampaņu, vardarbīgus incidentus, atsevišķus gadījumus, kad balsu skaitīšanas laikā tika pārkāpta procedūra, kā arī vainoja vairākus medijus par nelīdzsvarotu vēlēšanu kampaņas atspoguļošanu.

"Gruzijas sapnis", kuru pirms iepriekšējām vēlēšanām izveidoja miljardieris Bidzina Ivanišvili, spējis saglabāt popularitāti, vienlaicīgi neatsakoties no prorietumnieciskās orientācijas un cenšoties uzturēt pragmatiskas attiecības ar Krieviju.

Arī "Vienotā nacionālā kustība" iestājas par ciešākām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES), taču tā daudz kritiskās izturas pret Maskavu, kas 2008.gadā, kad prezidenta krēslā atradās partijas dibinātājs Saakašvili, izvērsa pret Gruziju atklātu militāro agresiju.

Gruzijas parlamentā ir 150 deputāti, no kuriem 77 deputāti tiek ievēlēti daudzmandātu apgabalā, kurā partiju sarakstiem jāpārvar 5% barjera, bet 73 deputāti - vienmandāta apgabalos.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA