7 gadus veca sīriešu meitenīte tvīto: "Labrīt no Alepo. Lūdzu, pārtrauciet mūs slepkavot"
"Labrīt no Alepo. Es lasu, lai aizmirstu par karu. Bumbas var atņemt man dzīvību jebkurā brīdī," vēsta 7 gadus vecā Bana Alabeda.
Pasaulē
2016. gada 10. oktobris, 06:08

7 gadus veca sīriešu meitenīte tvīto: "Labrīt no Alepo. Lūdzu, pārtrauciet mūs slepkavot"

Jauns.lv

Septiņus gadus vecā Bana Alabeda dzīvo Sīrijas otrā lielākajā pilsētā, kuru jau dažus gadus plosa valdības spēku un nemiernieku karš. Un tagad pievienojušies Krievijas „atbrīvotāji”, kas diendienā bombardē pilsētu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mēs nezinām, vai Bana vēl ir dzīva, bet, kamēr ir, viņa tviterī publicē savus foto un īsos vēstījumus. “Labrīt no Alepo. Es lasu, lai aizmirstu par karu,” rakstīts zem bildes, kur meitenei priekšā ir grāmata un uz galda lelle. “Bumbas var atņemt man dzīvību jebkurā brīdī.”

Draugi nogalināti, skola sagrauta

Citā foto Bana redzama ar saviem brāļiem Mohamedu (5) un Nuru (3): “Kamēr nav atlidojušas lidmašīnas, zīmēju ar brāļiem. Mums vajadzīgs miers, lai zīmētu.” Bana tvīto angliski, viņai palīdz mamma Fatima, angļu valodas skolotāja. Meitene stāsta par savu dzīvi nemiernieku kontrolētajā Alepo austrumdaļā. “Redziet, bumbas trāpīja kaimiņu mājā,” teikts citā tvītā. Intervijā BBC Fatima saka, ka viņas meita grib, lai pasaule sadzird viņu balsis, un vaicā: “Mamm, kāpēc mums neviens nepalīdz?”

Bana jau šajā karā ir zaudējusi draugus un redzējusi, kā sabombardē viņas skolu. Kopš pagājušā gada meitene neapmeklē skolu, bet joprojām vēlas kļūt par angļu valodas skolotāju, tāpat kā mamma. Elektrību mājvietai nodrošina saules baterija, interneta sakari ik pa laikam pārtrūkst, bet ļaunākais ir, ka draud izsīkt pārtikas krājumi. Mazais Nurs nesen saslimis, bet slimnīcā paskaidrots, ka nav vairs nekādu zāļu.

Bez jebkādas žēlastības

“Lūdzu, pārtrauciet mūs slepkavot, mums vajadzīgs miers. Man vajadzīgs miers, lai kļūtu par skolotāju,” Bana uzrunā Sīrijas un Krievijas prezidentus. Tikmēr kritiķi, sēdēdami ērtos krēslos, no drošām, kara neskartām vietām atļaujas spriedelēt, ka gan jau meitene ir izdomāta vai visu viņas vietā raksta nezināmi aģitatori.

Ne Fatima, ne viņas vīrs jurists nepārstāv nevienu organizāciju. Sarunas laikā viņa apjautājas, vai žurnālisti dzird lidmašīnas. Sieviete iziet uz balkona un paraugās debesīs: “Šī dūkoņa turpināsies dažas stundas. Viņi met bumbas bez jebkādas žēlastības. Mēs neesam teroristi. Šeit dzīvo nevainīgi cilvēki.” Stundu pēc intervijas tviterī ievietotā video skan sprādzieni, un Bana ar pirkstiem aizspiež ausis.

Miera nesēji pārspēj teroristus

Cilvēktiesību grupas ziņo, ka Krievijas aviācijas uzlidojumos no pagājušā gada 30. septembra līdz šā gada 31. jūlijam miruši vismaz 2704 Sīrijas civiliedzīvotāji, tostarp 746 bērni un 514 sievietes. Pēc pamiera beigām septembrī bombardēšanā nogalināti vēl vismaz 180 cilvēku. Tas ir vairāk, nekā nogalinājuši "Daesh" jeb "Islāma valsts" fanātiķi, kopš 2013. gada aprīļa – ap 2700 upuru. Šie nav tikai pieņēmumi, Sīrijas Cilvēktiesību tīkla rīcībā ir bojāgājušo vārdi, nāves laiks, vieta un citi dati. Ziņojumā uzsvērts, ka Krievijas un Asada militāristi apzināti izvēlas civilos mērķus, bombardējot pat slimnīcas.

Jau dažas stundas pēc Sīrijas pamiera beigām gaisa triecienos Alepo provincē 19. septembrī sabombardēja humānās palīdzības autokolonnu. Vairāki konvoja dalībnieki zaudēja dzīvību. Bez ūdens palikuši gandrīz divi miljoni iedzīvotāju, jo uzlidojumos cietusi sūkņu stacija Alepo austrumos, bet nemiernieki atriebjoties atslēguši citu sūkņu staciju, kas ar ūdeni apgādā valdības kontrolētos pilsētas rietumus.

ANO spriež par rezolūciju

Kamēr mazā Bana baidās, ka jebkuru brīdi bumba trāpīs arī viņas mājai, onkuļi un tantes ANO Drošības padomē spriež par jaunu rezolūciju Sīrijas jautājumā, lai pieprasītu ASV un Krievijai nodrošināt tūlītēju pamieru Alepo. Rezolūcijas projektu izstrādājušas Francija un Spānija.

Šīs ir Sīrijas "Baltās ķiveres"- brīvprātīgie, kuri glābj cilvēkus Alepo drupās. Viņi izglābuši vairāk nekā 60 000 dzīvību un zaudējuši 130 savējos.

Tekstā pausts “sašutums par nepieņemamo un pieaugošo vardarbības līmeni un par pēdējo dienu gaisa bombardēšanas kampaņu pastiprināšanos”, pieprasot “Sīrijas valdību izbeigt visu gaisa bombardēšanu, lai veicinātu drošu un netraucētu humānās palīdzības piegādi”. Saskaņā ar rotācijas kārtību Drošības padomes prezidējošā valsts līdz oktobra beigām ir Krievija. Tās vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins paziņojis, ka Maskava piedalās rezolūcijas teksta apspriešanā, taču izturas kritiski pret lēmumu, kas ļautu “teroristiem” uz sauszemes “darīt visu, ko tie vēlas”. Krievija un Ķīna jau ir aizsargājušas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, bloķējot vairākas rezolūcijas, tostarp par Sīrijas situācijas nodošanu Starptautiskajai Krimināltiesai.

Krievija Sīrijā izvieto modernus ieročus

ASV ir pārtraukušas sarunas ar Krieviju par neveiksmīgā pamiera atjaunošanu Sīrijā un kopīgu vēršanos pret teroristiskajiem grupējumiem. Vēl augusta vidū Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu apgalvoja, ka ir tuvu tam, lai Alepo apkaimē apvienotu spēkus ar ASV.

Tagad Krievija izvietojusi Sīrijā moderno pretgaisa aizsardzības sistēmu Antej 2500 – pirmo reizi ārpus savas teritorijas. Tā spēj pārtvert spārnotās raķetes, kādu nav ne Daesh, ne mērenajiem nemierniekiem, tātad vienīgais mērķis ir sargāt Asada armiju no iespējamiem ASV un to sabiedroto triecieniem. Antej 2500 var satriekt līdz 250 kilometriem tālus mērķus, gan raķetes, gan lidmašīnas.

Kasjauns.lv/Foto: Twitter/AFP/Scanpix/LETA