Pasaulē
2016. gada 10. oktobris, 16:20

Portugāļu taksisti ir krietni niknāki par mūsējiem: Lisabonu paralizē sašutuši šoferi. FOTO

Jauns.lv

Portugāļu taksometra vadītāji pirmdienas rītā pamatīgi pabojājuši nervus pilsētniekiem, teju paralizējot satiksmi pilsētā, protestējot pret kopbraukšanas pakalpojumu darbošanos valstī. 

Pirms mēneša līdzīgā protesta braucienā vienojās arī Latvijas taksometru vadītāji. Tiesa gan, pašmāju protesta akcija bija krietni "nesāpīgāka" un mierīgāka - taksometri vien mazliet pariņķoja ap valdības māju, cenšoties pievērst ministru uzmanību taksometru nozares problēmām un protestēt pret "nepārdomātu likumu un normatīvo aktu pieņemšanu".

Šādi pasažieru pārvadātāju protesti regulāri notiek daudzviet pasaulē, jo tādu aplikāciju kā "Uber" vai, Latvijas gadījumā "Taxify", ienākšana tirgū izjaukusi ierasto lietu kārtību. Ir saprotams, ka taksometru vadītāji jūtas apdraudēti, jo kopbraukšanas pakalpojumu izmantošana nereti izrādās izdevīgāka, saprotamāka un ātrāka, nekā tradicionālie taksometri. Turklāt valstīs, kuras apmeklē liels tūristu skaits, taksometru vadītāji vairs tik viegli nevar piepelnīties uz ārzemnieku rēķina, jo kopbraukšanas pakalpojumi kļūst arvien populārāki un, izmantojot tos, ārzemnieki samaksā tikpat, cik samaksās vietējais - brauciena cenas noteikšana "pēc acīm" vairs nav iespējama. 

Ārvalstu mediji raksta, ka Lisabonas ielās šorīt devušies vairāki tūkstoši taksometru vadītāji. Protestētāji izvēlējās pievērst uzmanību savai problēmai rīta "karstajā" satiksmes stundā, kad visi dodas uz darbu. 

Šis Portugāles galvaspilsētā ir jau otrais protesta brauciens. 

Lai uzmanītu kārtību protesta norises vietā, Lisabonas ielās parādījās liels policijas skaits. Tiek vēstīts, ka Portugāles taksometru vadītāji pieprasa no valdības aizliegt aplikācijas, kuras lietotāji uzinstalē uz saviem mobilajiem tālruņiem, ar kuru palīdzību var viņu atrašanās vietai atrast tuvāko pieejamo taksometru.  

"Parastie" taksometri sūkstās, ka kopbraukšanas kompānijas, piemēram, "Uber un "Cabify", nav spiestas maksāt tos pašus nodokļus, kā arī nav pakļauti tām pašām stingrajām regulām, ar ko ikdienā saskaras ierastie taksometri. 

Arī citās Eiropas Savienības valstīs ir notikuši līdzīgi protesti. 

"Uber" šobrīd ir vislietotākais kopbraukšanas pakalpojumu piedāvātājs, kas darbojas 108 valstīs visā pasaulē - sākot no Amerikas kontinentiem un beidzot ar Āfriku. Sanfrancisko bāzētā kompānija skaidro, ka viņu vadītais bizness ir likumīgs un viņu šoferi darbojas, ievērojot visus vietējos likumus. 


Kasjauns.lv/Foto: AP; AFP, Reuters, EPA/LETA/Scanpix; Evija Trifanova/LETA