Ieva Ilvesa ar vīru atbrīvo pili jaunajai Igaunijas prezidentei. FOTO. VIDEO
Nu jau Igaunijas bijusī pirmā lēdija Ieva Ilvesa atbrīvojusi Kadriorgas pili savai vīra pēctecei Kersti Kaljulaidai.
Pasaulē
2016. gada 10. oktobris, 17:33

Ieva Ilvesa ar vīru atbrīvo pili jaunajai Igaunijas prezidentei. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

No Igaunijas prezidenta rezidences – Kadriorgas pils Tallinā pirmdien, 10. oktobrī, izvācās nu jau iepriekšējais kaimiņvalsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess ar savu kundzi, latvieti Ievu, kura drīzumā pasaulē laidīs bērniņu. Ilvesu pāris pili atbrīvoja jaunievēlētajai prezidentei Kersti Kaljulaidei.

Ilvesu pāris jauno prezidenti sagaidīja pie Kadriorgas pils. Ilvess bija tērpies savā prezidenta ancukā ar neiztrūkstošo tauriņu un amata ķēdi. Savukārt viņa kundze bija tērpusies elegantā blūzē un svārkos, kas izteikti atklāja viņas grūtnieces vēderiņu.

Jaunā prezidente Kersti Kaljulaide bija ieradusies pelēkā žaketē un garos svārkos. Savukārt viņas vīra Georga Renē Maksimovska personība mūsu kaimiņvalstī izraisa dažādus minējumus. Oficiāli viņš skaitās bezdarbnieks, bet izskanējušas runas, ka viņš ir Igaunijas slepeno dienestu darbinieks. Jāteic, ka arī Igaunijas prezidenta mājaslapā, kurā tikko parādījusies Kaljulaidas biogrāfija par viņas vīru nav ne vārda – nav atklāts pat viņa vārds.

Sasveicinājusies ar sava vīra pēcteci un izrādījusi Kadriorgas pils apartamentus, Ilvesa, apģērbusi tumšzilu mētelīti, kopā ar vīru pameta prezidenta pili.

 

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pirms nedēļas Igaunijas parlaments par kaimiņvalsts prezidenti ievēlēja Kersti Kaljulaida. Viņa ir precējusies divas reizes. No pirmajām laulībām viņai ir dēls un meita, bet tagadējā laulībā ar Maksimovski ir divi dēli. Kaljulaida dzimusi 1969. gadā. 1992. gadā beigusi Tartu universitātes Bioloģijas fakultāti, bet 2001. gadā šajā pašā augstskolā aizstāvējusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā.

1999. gadā kļuvusi par toreizējā premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, bet 2002. gadā iecelta par Igaunijas valsts energokompānijas „Eesti Energia” Iru koģenerācijas elektrostacijas vadītāju. No 2004. gada pārstāv Igauniju Eiropas Revīzijas palātā. Lai gan viņas amata termiņš beidzās jau maijā, viņa turpina pildīt šos pienākumus, jo Igaunijas valdība nav atradusi jaunu valsts pārstāvi palātā. Viņas vīrs Maksimovskis ir bijis vai joprojām ir saistīts ar Igaunijas slepeniem informācijas dienestiem, viņam ir pieeja valsts noslēpumam.

Tomasa Hendrika Ilvesa pēdējā prezidenta runa Igaunijas parlamentā – Rīkikogu Kasjauns.lv/Foto: Postimees/Scanpix/LETA