Pavērsiens paleontoloģijā: Skotijā atrasts 170 miljonus gadu vecs jūras briesmonis. VIDEO
Pasaulē
2016. gada 10. oktobris, 18:23

Pavērsiens paleontoloģijā: Skotijā atrasts 170 miljonus gadu vecs jūras briesmonis. VIDEO

Jauns.lv

Atrasts pārakmeņojies skelets ar senu jūras plēsoņu, un tā izpēte zinātniekiem palīdzēs uzlabot izpratni par noslēpumaino Juras laikmeta periodu.

Tā saucamais Stora Loha briesmonis pirms 50 gadiem tika atrasts Skotijas salas Skajas pludmalē. Pateicoties tehnoloģijas attīstībai, to beidzot izdevās iegūt.

Doktors Stefens Brusate no Edinburgas universitātes saka: "Tā ir fosilija, kas ir starptautiski svarīga, jo tas ir vienīgais labi saglabājušais skelets no okeāna reptiļiem, kurš dzīvoja Juras laikmeta perioda vidū. Tas bija ļoti interesants laiks evolūcijas attīstībā, tad dažādas dinozauru grupas un reptiļi uzsāka savu izplatību pasaulē, tajā skaitā pirmie tiranozauri un pat pirmie putni."

Ihtiozaurs, kurš pirms 170 miljoniem gadu valdīja jūrā. Ar simtiem asu zobu, pleznām un spuru, tas bija briesmīgs plēsoņa. Izmaiņas okeānu ekoloģijā to iznīcināja aptuveni tajā pašā laikā, kad asteroīds nogalināja dinozaurus.

Doktors Brusate stāsta: "Tur ir vairāk nekā 100 kauli, saglabājies viss skelets, tagad mums jāķeras pie darba un tas jāpēta, lai noskaidrotu kas tas ir. Vai tā ir jauna suga? Ļoti iespējams, ka tā ir jauna suga, jo par šo periodu ir maz kas zināms."

Paleontologi rūpīgi izmeklēs briesmoņa fosilās atliekas pirms tas tiks atklāts Skotijas sabiedrībai.

Kasjauns.lv/Video: Reuters