100 lietas Latvijas simtgadei. 2016. gads: KOLEKCIJAS MONĒTA „JANIS ROZENTĀLS”
2018. gada 16. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2016. gads: KOLEKCIJAS MONĒTA „JANIS ROZENTĀLS”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Banka izlaiž unikālu Janim Rozentālam veltītu krāsainu kolekcijas monētu, uz kuras attēlota Princese ar pērtiķi. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2016. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2017. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2016. gads Latvijā aizgāja mūsu glezniecības dižgara Jaņa Rozentāla zīmē un visi, kam vien nebija slinkums vai kam bija kāda saistība ar mākslu, šo notikumu centās iemūžināt, arī Latvijas Banka, kura izlaida īpaši krāšņu KOLEKCIJAS MONĒTU „JANIS ROZENTĀLS”.

Piecu eiro nomināla monēta ir numismātu sapnis, kuru tagad mūsu monētu namos var nopirkt par 130 eiro (bez PVN). Monēta ir kalta Nīderlandē un pārsteidz gan ar savu izskatu, gan krāsām.

Janis Rozentāls (1866-1916) bija viens no latviešu glezniecības pamatlicējiem un Baltijas mākslas modernizētājiem, kurš 19. un 20. gadsimtu mijā latviešu profesionālo mākslu pietuvināja Eiropas līmenim. Unikāla sudraba kolekcijas monēta ar krāsainu populārās gleznas "Princese ar pērtiķi" attēlu ir Latvijas Bankas veltījums šim nozīmīgajam notikumam.

Sudraba monētas aizmugurē (reversā) krāsās attēlots viens no gleznotāja šedevriem - Jaņa Rozentāla gleznas "Princese ar pērtiķi" (1913) reprodukcija. Gleznā uz ornamentāla fona attēlota grezni tērpta jauna sieviete, kuras kreļļu virtenē ieķēries pērtiķītis, bet priekšpusē (aversā) - imitēta četros laukos sadalīta gleznas aizmugure. Augšā pa kreisi Jaņa Rozentāla paraksta faksimils, zem tā nodalītā laukumā uzraksts "Princese ar pērtiķi", izmēra norāde "147,5 × 71" un gadskaitlis 1913, pa labi – uzraksts "audekls, eļļa". Lejasdaļā vertikāli vietots uzraksts "5 euro" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja zīmogs ar uzrakstu „LATVIJAS REPUBLIKA” un gadskaitli 2016.

Monētu tirdzniecībā palaida uzreiz pēc valsts svētkiem un to jau no pirmajām dienām tirgoja 26 reizes dārgāk nekā tās nomināls.