foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
100 lietas Latvijas simtgadei. 2010. gads: KOKTEILIS “DŽONS”
2018. gada 10. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2010. gads: KOKTEILIS “DŽONS”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latviešu populārākais alkoholiskais dzēriens gadu no gada ir kokteilis “Džons”. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2010. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2011. gads. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā tik mūsu kokteilīšu ražotāji necenšas atvērt iedzert kāro maciņus?! Lai pārliecinātu, ka kāds kokteilis tik tiešām ir tas pats populārais “džins ar toniku”, veikalu plauktos redzams varen plašs kokteiļu klāsts, kuru nosaukumi iedzert kārajam aicināti sajaukt galvu – nu kāpēc tas pats “džins ar toniku” nevarētu būt kokteilis “Džons”, “Džims” vai “Dins”? Tāpēc 2010. gada lieta ir KOKTEILIS “DŽONS”, kas vairākus gadus šajā desmitgadē ir ieņēmis latviešu iemīļotākā alkoholiskā padzēriena godu. Arī 2010. gada 18. novembrī latvju tauta lasīja ziņu aģentūras LETA vēsti:

“Šī gada deviņos mēnešos Latvijas iedzīvotāji no alkoholiskajiem dzērieniem vislabprātāk malkojuši kokteili "Džons", liecina Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču pārvaldes apkopotā informācija.

Populārāko alkoholisko dzērienu topa trijnieku aizņem tā dēvētie viegli alkoholiskie dzērieni - otrs populārākais alkoholiskais dzēriens ir sidrs "Fizz", bet trešais - dzirkstošais vīns "Rīgas šampanietis".

Starp desmit populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pirmajos gada deviņos mēnešos ierindojas arī sidrs "Lucky Dog", alkoholiskais kokteilis "Dins", degvīns "3 graudu", brendijs "Bonaparte", vīns "Kagor" un Rīgas melnais balzams".

Šī gada pirmajā pusē no alkoholisko dzērienu goda pjedestāla pirmās vietas Cēsu “Džonam”, kurš arī pērn bija “gada alkohols”, gan nācās nokāpt un savu iesildīto vietiņu atvēlēt sidram "Somersby"".