foto: Lita Krone/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 2008. gads: ŽIGULĪTIS
2018. gada 8. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2008. gads: ŽIGULĪTIS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kādreizējais latviešu sapņu auto – limuzīns Jāņu nakts krāsā atdzimst jaunā spozmē. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2008. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2009. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Padomjlaika Latvijas iedzīvotāju sapņu auto – Toljati rūpnīcā ražotais itāļu “Fiat” pakaļdarinājums ŽIGULĪTIS ir 2008. gada lieta, jo šī gada 18. novembrī tas atkal, pateicoties mūsu 1981. gadā uzņemtajai kulta filmai “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, tika uzspodrināts. Par vienu no 2008. gada valsts svētku svinību momentiem tiek vēstīts:

“Tos, kas gāja gar kinoteātri “Rīga” (tagad – “Splendid palace”), pārsteidza garā žiguļu rinda. Izrādās, tā nav gluži ekonomiskās krīzes izraisīta parādība, bet gan speciāli organizēta veco limuzīnu parāde pirms restaurētās Latvijas zelta fonda filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” demonstrēšanas.

2008. gadā Nacionālais kino centrs uzsācis vērienīgu filmu restaurācijas un digitalizācijas projektu, kas ar laiku aptvers visas skatītāju iemīļotās un kinozinātnieku slavētās filmas, bet "pirmā bezdelīga" ir Jāņa Streiča leģendārā filma “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kas jau daļēji folklorizējusies un kino simtgades svinību laikā skatītāju aptaujā atzīta par visu laiku labāko latviešu filmu.

No filmas oriģināla negatīva, kas glabājas Krievijas arhīvā, ar Norvēģijas un Dānijas speciālistu palīdzību veidota restaurētā filma, atjaunojot krāsu, skaņu un oriģinālos titrus. Šī procesa laikā notika konsultācijas arī ar filmas autoriem.

Uz restaurētās filmas pirmizrādi bija aicināti gan filmas aktieri un visa radošā komanda, gan žigulīšu (automašīnu VAZ) īpašnieki, kuru mašīnām speciāli tika izbrīvēts Elizabetes ielas posms kinoteātra priekšā starp Brīvības un Tērbatas ielu. Starp citu, ja atceramies, ka krievu multenē pitona garums bija “38 papagaiļi”, tad Elizabetes ielas posms starp Brīvības un Tērbatas ielām ir apmēram 25 žiguļus garš”.