foto: Publicitātes foto
100 lietas Latvijas simtgadei. 2017. gads: LATVIJAS SIMTGADES SKULPTŪRA KOKNESĒ
2018. gada 17. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2017. gads: LATVIJAS SIMTGADES SKULPTŪRA KOKNESĒ

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvju svētajam kokam – ozolam neļauj nokalst, to apdarina ar senajām svētzīmēm un velta valsts simtgadei. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2017. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību – pēdējā pieturzīme pirms Lielās jubilejas. Rīt jau svinēsim mūsu valsts pirmo simtgadi.

Par 2017. gada valsts svētkiem un tuvojošos Latvijas gadsimta jubileju liecina 2017. gada zīme - LATVIJAS SIMTGADES SKULPTŪRA KOKNESĒ. Tieši pirms gada “Koknese Novada Vēstis” rakstīja:

“Kokneses parkā pie šogad atklātās Latvijas valsts simtgadei veltītās koktēlnieku brāļu Rūrānu skulptūras, kurā atainotas senās latvju rakstu zīmes, ar Kokneses pagasta Komunālās nodaļas gādību izveidota puķu dobe, kurā pārziemos tulpju sīpoli, lai nākampavasar uzziedētu kā mazs sveiciens Latvijas svētkos. Parka apmeklētāji noteikti ir ievērojuši arī septiņus jaunos uzstādītos soliņus”. Tātad mēs ne tikai uzstādām zīmes savai simtgadei, bet arī tās kopjam un aprūpējam: izskaistinām par puķītēm un dizainējam ar soliņiem. Rūpējāmies! Šādu rūpi jākopj un jānovēl arī nākamajā simtgadē.

Pirms gada, gatavojoties valsts 99. jubilejai, Kokneses pašvaldība vēstīja: “Kokneses novada domes īstenotā Zemgales kultūras programmas 2017 projekta “Kokneses parka labiekārtošana latviskās zīmēs” ietvaros koktēlnieki Ivars un Aigars Rūrāni uzsāka darbu pie vērienīgas koka skulptūras veidošanas. Savu mūžu nodzīvojušais ozols ar prasmīgajām tēlnieku rokām kļūs par mākslas darbu astoņu metru augstumā un simboliski vēstīs par latviešu tautas gara spēku, jo tajā būs redzamas senās latvju rakstu zīmes. Skulptūra būs arī veltījums Latvijas valsts simtgadei.

Tiekoties ar brāļiem Rūrāniem darba procesā, nelielā sarunā viņi atklāja: „Mums ir prieks sadarboties ar Kokneses novada pašvaldību, šī būs mūsu piektā veidotā skulptūra Koknesē. Pēc Komunālās nodaļas vadītājas Benitas Peciņas aicinājuma un izteiktās idejas sagatavojām skici un šobrīd, pateicoties labvēlīgiem laika apstākļiem, darbs raiti rit uz priekšu. Ap ozola stabu vīsies tautiska josta, kurā būs sešas latviešu spēka un gudrības zīmes, to skaitā Saules zīme, Ūsiņš un Zalktis, bet pašu jostu aptvers ozollapas. Skulptūru sargās jumtiņš, bet simboliski tas veidos Saules zīmi. Ceram, ka koknesiešiem mūsu darbs patiks!” Jāteic, ka tā noteikti būs, jo Kokneses parka apmeklētāji jau atzinīgi novērtējuši brāļu Rūrānu iesākto un teic, ka skulptūra lieliski iekļausies parka ainavā un būs vēl viens savdabīgs apskates objekts”.