foto: Ieva Čīka/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 2002. gads: NESTUVES
Medicīnas aprīkojums.
2018. gada 2. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2002. gads: NESTUVES

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nosaka, ka ausu un deguna ārsta kabinetā obligāti jābūt nestuvēm. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2002. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2003. gads.

Vēl pāris gadu un Latvija iestāsies Eiropas Savienībā. Tikmēr atbildīgās institūcijas un birokrāti dara visu iespējamo un neiespējamo, lai latvju zemi piemērotu Eiropas regulām un visām pārējām prasībām, kas bieži vien tiek pārspīlēti pārprastas. Tāpēc 2002. gada lieta ir NESTUVES. Kāpēc tā, to var izlasīt Liepājas laikraksta „Kurzemes Vārds” rakstā „Ja vajadzēs kabinetā ievedīs arī zirgu”:

„Kārtējo reizi par dažādām prasībām ir uzjautrinājusies ausu, kakla un deguna ārste Monta Vasile. Šonedēļ viņas prakses kabinetā, kas atrodas Vecliepājas Primārās veselības aprūpes centrā, notika sertifikācija, kas beidzās veiksmīgi. Līdzās visām citām prasībām, kādas jāievēro, lai šo procedūru veiktu, ir arī prasība, ka LOR kabinetā, lai tas būtu pilnībā iekārtots, jābūt nestuvēm. Daktere saka – līdz šim gan nevienu iznest nav nācies, visi paši ir izgājuši savām kājām, taču viņa samierinās: ja prasa, tad jābūt. „Man nav tik daudz laika, lai cīnītos ar dumju valdību un vēl dumjākām prasībām," sacīja daktere, un uz komisijas ierašanās brīdi prasītās nestuves kabinetā arī bija. Un, ja nākamreiz prasīšot, ka kabinetā jābūt, piemēram, arī zirgam, kas šīs nestuves ar visu kravu izvelk, komisija viņas kabinetā patiešām zirgu arī atradīšot”.

Te gan jāteic, ka šo gadu laikā veselais saprāts tā kā mazliet būtu uzvarējis. Nesen internetā publicētajā Ogres slimnīcas iepirkuma paziņojumā par atklāta konkursa izsludināšanu otolaringologa (LOR) darba vietas iekārtošanai par nestuvēm nav ne vārda.