foto: jekabpils.lv
100 lietas Latvijas simtgadei. 2012. gads: ZIRGS AR RATIEM
2018. gada 12. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2012. gads: ZIRGS AR RATIEM

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jēkabpils tirgus laukumā uz palikšanu iebrauc zirgs ar ratiem. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2012. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2013. gads.

Visiem labi zināms, ka Jēkabpils simbols ir leģendārais lūsis, kuru sensenos laikos tuvējos mežos nošāvis hercogs Jēkabs. Bet šī pilsēta nav slavena tikai ar šo dzīvnieku. 2012. gadā jēkabpilieši uz svinībām varēja pulcēties senajā Tirgus laukumā, kurā uz palikšanu novietoja jaunu skulptūru – ZIRGU AR RATIEM.

2012. gada novembrī Jēkabpils pašvaldības izdevums „Jēkabpils Vēstis” raksta:

„Jēkabpilī, skvērā Brīvības ielā pie Svētā Gara klostera uzstādīts jauns vides objekts – zirgs ar ratiem. Tuvākajā laikā skvērā tiks uzstādīti vēl divi vides objekti – aka un karuselis.

„Rekonstruētais skvērs ir veidots kā vienots telpiski skulpturāls ansamblis, ietverot vēstījumu par Jēkabpils vēsturisko tirgus laukumu, kas te atradies pirms vairākiem gadsimtiem. Izmeklētie trīs vides objekti – zirgs, aka un karuselis, ir simboli – atpazīstami un asociējami ar Jēkabpili kā tirgotāju pilsētu. Skvērs ir nozīmīga pilsētas vieta, kas gaida ikvienu Jēkabpils iedzīvotāju un pilsētas viesi.

Zirgs ir saules simbols, jo Saules dievs brauc ar četriem zirgiem ratos pa debess jumu. Zirgs ir saules virzības un laika simbols,” informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības galvenā arhitekte Laura Krastiņa.

Skulptūras „Zirgs ar ratiem” autors Gaits Burvis stāsta, ka, veidojot skulptūru, radījis un izmantojis pasaulē unikālu tehnoloģiju, proti, zirga korpuss ir pilnībā noslēgts, tam nav atvērumu. Savienot pilnīgi visas metāla detaļas ir bijis liels izaicinājums, uzsvēra Gaits Burvis.

Skulptūra tapusi divos etapos. Pirmajā etapā radīts skulptūras prototips no putuplasta, bet otrajā etapā – mākslinieks, gluži kā skroderis, no metāla izgriezis, izlocījis un savienojis detaļas.

Vides objekti radīti ar nozīmi apstādināt laiku – atdzīvināt vēsturi – vēsturisko tirgus laukumu!”