foto: Shutterstock
100 lietas Latvijas simtgadei. 1951. gads: "Auroras" zeķes
2018. gada 12. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1951. gads: "Auroras" zeķes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas sievietes paliek bez zeķēm. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1951. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1952. gads.

1951. gada nogalē Ņujorkā iznākošais latviešu lielākais laikraksts brīvajā jeb “pirmajā” pasaulē „Laiks” atreferē, ko tā līdzstrādnieki izboksterējuši latviešu lielākajā laikrakstā „Cīņa” „visdemokrātiskās paradīzes lielvalstī zem Staļina mirdzošās saules”. Un atreferējumā galvenā vieta ierādīta kādreiz slavenā Rīgas zeķu fabrīķa izstrādājumiem – 1951. gada lietai - „AURORAS” ZEĶĒM:

„Doc.. B. Treija rakstā par pašizmaksas pazemināšanu lasām, ka zeķu fabrika „Aurora” vidēji patērē vairāk izejvielu nekā ..Kosmos” un tāpēc zeķu pašizmaksa lielāka, bet tanī pašā „Cīņas” numurā pilsone M. Grīnvalde no Rīgas piena tehnikuma žēlojas, ka „Auroras” zeķes tik sliktas kvalitātes, ka tās var uzvilkt kājas tikai 3-4 reizes. Pēc pirmās uzvilkšanas, piestiprinot zeķi pie zeķtura. augšgalā rodas caurumi. Par „Kosmos” zeķēm laikam nemaz nav vērts runāt, tas sabrūk jau uzvelkot.

Tā ir sistēma, jo arī komūnisms savā kodolā sabruka, līdz ko pie tā realizēšanas dzīvē stājās korifejs Staļins. Vīrs. kas praktizējies banku aplaupīšanā, ideju pasaulei tomēr par rupju”.