foto: Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālā bibliotēka
100 lietas Latvijas simtgadei. 1985. gads: PRETALKOHOLA KAMPAŅA
2018. gada 16. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1985. gads: PRETALKOHOLA KAMPAŅA

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijā alus bārus pārvērš par pelmeņu ēdnīcām. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1985. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1986. gads.

Pēc Mihaila Gorbačova nākšanas pie varas visā padimpērijā, arī Latvijas PSR, sākās vērienīga Kremļa izvērsta PRETALKOHOLA KAMPAŅA. Perestroikas aizsegā sākās drakoniski dzeršanas ierobežošanas pasākumi – no 18 gadiem uz 21 gadu tika palielināts liegums iegādāties stipro dziru, PSRS dienvidu republikās izcirta vīnogulājus, saīsināja alkohola tirdzniecības laikus veikalos un pat aizliedza „spēcinošo dziru” lietot dažādos pasākumos, dibināja atturības biedrības, slēdza krogus. Nonāca pat līdz tādiem kurioziem, kad svinīgos banketos konjaku vai balzamu dzēra no kafijas tasītēm, lai tikai partijas „modrā acs” nesaostu šņabja dvingu. Pēc 30 gadiem pašam Gorbačovam nācās atzīt, ka kampaņa bija ne tikai neveiksmīga, bet pat liela kļūda.

Bet 1985. gadā Latvijas PSR Augstākā padome pieņēma dekrētu par cīņas pastiprināšanu ar žūpību, un laikraksti ziņoja par panākumiem tautas vešanā pie skaidrības. Lieki teikt, ka kompartijas uzstādījumi nepiepildījās.

1985. gada novembra beigās Daugavpils avīze „Avangards” lepni ziņoja: „Rajona darbaļaudis atbalsta partijas uzņemto kursu uz žūpības un alkoholisma izskaušanu. Viņi redz tajā PSKP un Padomju valsts rūpju spilgtu izpausmi par sabiedrības tikumisko veselību. Pēdējā laikā ievērojami pastiprinājusies pretalkohola propaganda. Tajā piedalās partijas un sabiedriskās organizācijas, tiesiskās aizsardzības orgānu darbinieki un mediķi. Kultūras iestādēs rīko vairāk pretalkohola pasākumu.

Kolhozos, sovhozos, uzņēmumos un organizācijās izveidoti 75 narkoloģiskie posteņi, samazināta alkoholisko dzērienu pārdošana. To realizācija rajonā pārtraukta 38 veikalos un 13 ierobežota. Alus pārdošana pārtraukta 14 veikalos un 12 ēdnīcās. Alus bārs "Ilūkste" pārveidots par pelmeņu ēdnīcu.
Tas viss sekmējis alkoholisko dzērienu pārdošanas samazināšanos. Arī turpmāk paredzēts tālāk samazināt spirta dzērienu pārdošanu.

Cīņa par atturību vēl ir sava ceļa sākumā. Šī cīņa nepārtraukti un konsekventi jākāpina. Panākumi žūpības apkarošanā ir tieši atkarīgi no disciplīnas un kārtības darba kolektīvos, no veselīgas psiholoģiskās un tikumiskās atmosfēras izveidošanas tajos”.