foto: Gatis Dieziņš/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 1950. gads: KULDĪGAS "METROPOLE"
2018. gada 11. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1950. gads: KULDĪGAS "METROPOLE"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgas glaunākajai viesnīcai – „Metropolei” izdrupuši pakāpieni. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1950. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1951. gads.

Tie, kuri apmeklē kādreizējo Kurzemes hercogistes zelta pilsētu – Goldingenu, ne tikai priecājas par Ventas rumbu, fotografējas pie Ēvalda, kurš omulīgi iekārtojies pie vecā Rātsnama, cenšas noķert kādu lidojošo vimbu, bet arī noskatās uz glauno „Metropoli”, kas vilktin velk pie sevis. Tāpēc 1950. gada lieta ir KULDĪGAS „METROPOLE”. Jau no sākta gala tā atradās Baznīcas ielā 11, bet padomju laikā par svētumu atgādinošo štrāses nodēvējumu pieskaņoja sarkanajai ideoloģijai un tā kļuva par Padomju ielu. Tomēr, neskatoties uz to, tur arī padomju laikā pulcējās labas dzīves baudītāji. Tikai padlaikā pie tās labās dzīves bija tā pagrūtāk piekāpt. Par to liecina arī 1950. gada novembra publikācija laikrakstā „Padomju Kuldīga”:

„Kuldīgas patērētāju biedrības restoranu Nr. 1 Padomju ielā 11 ik dienas apmeklē daudz pilsētas iedzīvotāju, kā arī iebraucēji no kolchoziem un citām pilsētām. Nepatīkamu iespaidu atstāj šī restorāna bojātās kāpnes, Cementa kāpņu šķautnes stipri nodrupušas un nelīdzenas, dzelzs margai koka daļu jau sen vairs nav.

Kādēļ patērētāju biedrības valde nerūpējas par bojāto kāpņu salabošanu?”

Māte Gūgle par Kuldīgas „Metropoli” vēsta: „Kuldīgā, Baznīcas ielā 11, atrodas viesnīca, restorāns un bārs „Kuldīgas Metropole”. Šī ēka kalpo kā viesnīca–restorāns jau kopš 1910. gada. Tā pilnībā rekonstruēta 2006. gadā, saglabājot savu senatnīgo fasādi. „Kuldīgas Metropole” ir atkal atdzimusi, lai kļūtu par modernāko un prestižāko viesnīcu – restorānu pilsētā”.

Tātad, 1950. gadā prese cēla trauksmi par nesaremontētām kāpnēm pie „Metropoles” un drīz vien – jau 2006. gadā notika vērienīgi remontdarbi.