foto: Ieva Čīka/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 1943. gads: VENTSPILS GOVS
2018. gada 4. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1943. gads: VENTSPILS GOVS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ventspils govīm piešķir papildus barību. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šogad 1943. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1943. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ventspils ir slavena ar savām govīm, kuras Lembergs iecēlis teju vai Indijas ragulopu svēto kārtā. Bet govis šajā Latvijas ostas miestā bija cieņā vēl pirms Lemberga impērijas rašanās un domas par starptautiskā mākslas un mecenātisma projekta „Govju parāde - Ventspils” iedibināšanas un daudzvalodu tūrismu bukletu sērijas par Ventspils mākslinieciskajām māvējām izdošanas. Lai cik grūti bada, okupāciju un citu neražu novājinātajai latvju tautai klājies, lepnie kurzemnieki par Ventas grīvas pilsētas govīm – gan zilām, gan brūnām, gan visu citu nokrāsu ragulopenēm ir dikten makten stāvējuši. Tāpēc 1943. gada lieta – slavenā VENSTSPILS GOVS.

Arī 1943. gada novembrī Ventspils nacistu pārraudzītajā avīžlapā „Ventas Balss”, kas jau spiedīgo kara apstākļu dēļ iznāca vairs tik uz divām lappusēm, bija nodriķēts cerīgs Ventspils Pilsētas valdes paziņojums pilsētas govju īpašniekiem:

„Sakarā ar pilsētā piešķirto rupjās lopbarības papildus kontingentu govslopu vajadzībām, uzaicinām tos turētājus, kas vēl līdz šim nav lopbarību sagādājuši vai saņēmuši ziemas patēriņam pietiekamā daudzumā, iesniegt pieprasījumus Apgādes biroja 13. istabā. Paredzētā lopbarība (siens un vasarāju salmi) būs saņemami Ventspils patērētāju biedrības savāktuvē. Priekšroka lopbarības saņemšanai tiem govju turētājiem, kas kārtīgi pildījuši uzliktās sviesta un piena nodevas”.