foto: Edijs Pālens/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 1927. gads: PIRTS SLOTAS
2018. gada 19. augusts, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1927. gads: PIRTS SLOTAS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgā sabrūk pirts. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1927. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1928. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Būvniecības kvalitāte un būvuzraudzība, kā arī graustu problēma nav tikai atjaunotās Latvijas liga. Arī pirmās Republikas laikā ēkas juka un bruka, un rezultātā pa gaisu lidoja PIRTS SLOTAS, kas arī ir 1927. gada lieta. Kuldīgā notika nelaimes gadījums, kas varēja izvērsties teju par tolaiku Zolitūdes „Maksimas” traģēdiju. 1927. gadā Jelgavā iznākošais laikraksts „Jaunais Zemgalietis” informē:

„Pirtij iebrukuši griesti. Kuldīgas pilsētas pirts sieviešu nodaļā noticis nelaimes gadījums, kurš tikai pateicoties nejaušam gadījumam, beidzies bez cilvēku upuriem, Mazgāšanās laikā pirts lāvas telpā, kur atradušās četras sievietes, pēkšņi iegāzušies griesti. Izcēlusies panika, tā ka nebijis gandrīz neviena, kas mēģinātu apraktās izvilkt no drupu kaudzes. Tad piesteigušies otrā pusē esošie vīrieši, kuri nelaimīgās izvilkuši un nogādājuši slimnīcā. Viņām stipri kontuzēti ķermeņi, kaut gan nekādi lauzumi nav konstatēti. Noskaidrots, ka pirts telpas siju gali bijuši galīgi nopuvuši”.