foto: Shutterstock
100 lietas Latvijas simtgadei. 1925. gads: RADIO
2018. gada 17. augusts, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1925. gads: RADIO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Iesākumā Rīgas radio raidīja divas stundas dienā. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1925. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1926. gads.

1925. gadā aizvien lielākos tempos modernās informācijas tehnoloģijas ieņem mūsu mājsaimniecības, tai skaitā arī 1925. gada lieta – RADIO. Tagad cilvēki vairs nepārtiek no jaunākajām ziņām, ko izlasa avīzes, no kaimiņienes izdzird miesta bodē vai vīrs pārrunā ar sābru pagasta krogā pie miestiņa kausa. Tagad katru vakaru var ieslēgt radio un pēc deviņiem vakarā dzirdēt balsis no galvaspilsētas par jaunākajām izdarībām pasaulē un cenām Daugavmalas tirgū. Pirms tam kādu stundiņu var paklausīties arī muzikālus priekšnesumus.

Iesākumā radiofons iz Rīgas raida divas stundas dienā: no astoņiem līdz desmitiem vakarā – pirmā stunda veltīta mūzikai, bet otrā jaunākajām ziņām L.T.A. (pašreizējās ziņu aģentūras LETA vecmāmiņas) priekšlasījumā. Latvju tauta jau pieradināta pie radioskaņām un lielie dienas laikraksti publicē radioprogrammas, kas toreiz ir tikpat neatņemama dienas ziņu lasāmviela kā šodien horoskopi. Lūk, radioprogramma, kas iedrukāta 1925. gada 18. novembra „Latvijas Sargā”:

„Radiofona programma. Rīga. Vilnis 475 mtr, jauda 2000 vati. Trešdien, 18. nov: Plkst. 20.00: Muzikāli priekšnesumi. Piedalās: brīvmāksliniece A. Valman-Krūmiņ, A. Arnits (vijole) un vīru dubultkvartets „Latvija". Programma: “Dievs, svētī” K. Baumaņa; „Mūžam zili Latvijas kalni” E. Dārziņa; „Pie tēvu zemes dārgās” E. Dārziņa; „Nakts” J. Vītola; „Mežezers” J. Vītola; „Mirdzi kā zvaigzne” E. Dārziņa; „Meita sēde kurašās” Melngaiļa; „Mājās eju” A. Kalniņa; „Dziesmas soprānam” J. Vītola; un vijoļu kompozīcijas. Plkst. 21.20: Jaunākas tirgus un biržas ziņas L.T.A. savilkumā. Plkst. 21.50: Gaidāmais laiks (pēc Meteor. biroja ziņām)..

Ceturtdien, 19.nov.: Plkst. 20.00: Muzikāli priekšnesumi. Piedalās: Milda Bange, I. Lindbergs (dziedāšana, A. Norits (vijole)). Plkst. 21.10: Jaunākas tirgus un biržas ziņas L.T.A. savilkumā. Plkst. 21.50: Gaidāmais laiks (pēc Meteor. biroja ziņām)”.