100 lietas Latvijas simtgadei. 1923. gads: OGRES KATOĻU BAZNĪCAS ALTĀRIS
2018. gada 15. augusts, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1923. gads: OGRES KATOĻU BAZNĪCAS ALTĀRIS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ogrē iemūrēta daļa no pāvesta Pija XI pīšļiem, Valsts simtgades noskaņās katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1923. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1924. gads.

1923. gada novembrī uz Latviju atceļoja „Dieva vietnieka zemes virsū” – pāvesta Pija XI īpašā dāvana Latvijai: svētā apustuļa Jēkaba Vecākā relikvijas, kas līdz tam atradās apustuļa atdusas vietā Santjago de Kompostela klosterī Spānijā, lai tās tiktu ievietotas galvenajā Rīgas katoļu dievnama, svētā Jēkaba katedrāles altārī. Laika gaitā relikvijas savu atrašanās vietu ir mainījušas un tagad atrodas Ogrē. Līdz ar to 1923. gada lieta ir OGRES KATOĻU BAZNĪCAS ALTĀRIS.

Pagājušā gadsimta sākumā uzbūvētais altāris vispirms tika pārvietots uz katedrāles kreisā sānjoma austrumu galu, kur tas atradās līdz 1934. gadam. Vēlāk šo altāri pārvietoja uz Svētās Marijas Magdalēnas baznīcas Vecrīgā kreiso sānjomu, bet 1997. gadā tas atrada vietu jaunuzceltajā Ogres katoļu baznīcā.
 
1923. gada 18. novembra laikraksts „Dienas Lapa” raksta:

„Pāvests Pijs XI dāvinājis Jēkaba katedrālei Rīgā daļu no apustuļa Jēkaba vecākā relikvijām, kuras uzglabājās Spānijā, Sant-Jago de Compostella klosterī. Relikvijas jau pienākušas Latvijā un tiks iemūrētas Jēkaba baznīcas galvenajā altārī. Bez tam pāvests dāvājis altārim tabernākulu (Sakramenta glabāšanas vietu)”.