foto: Shutterstock
100 lietas Latvijas simtgadei. 1920. gads: CUKURNIEDRES
2018. gada 12. augusts, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1920. gads: CUKURNIEDRES

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Brazīlijas latvieši savu dienas peļņu ziedo Latvijai. Valsts simtgades noskaņās katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1920. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1921. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1920. gada lieta noteikti ir CUKURNIEDRES, un par to mums jāpateicas baptistiem. Arī Brazīlijas cukurniedru plantācijas ir stiprinājušas mūsu valsts neatkarību. Jau 1920. gadā daļa latviešu ticīgo, gaidot uz „gaisā paraušanu” svētlaimi bija aizkuģojuši meklēt uz Brazīlijas mūža mežiem, kur līda ne tikai savus gara apvāršņus, bet arī cukurniedru laukus.

Dienvidamerikā 1920. gada 18. novembris bija parasta darba diena – ceturtdiena, kad arī vietējiem kolonistiem vajadzēja iet uz darbu un pelnīt dienišķo iztikšanu. 1920. gadā latviešu kolonijā Novo-Odesā (Brazīlijā)  iznākošais latvju laikraksts „Grauds” tautiešus aicināja savu dienas peļņu nevis sev iebāzt vēderā, uzģērbt mugurā vai iemest vietējās draudzes upurtraukā, bet gan sūtīt Latvijas valsts kasei. „Grauds” 18. novembra laidienā iedrukājis „Laipnu uzsaukumu”:

„Ziedojiet savu 18. novembra dienas algu Latvijai!!! Latvijas iespaids uz Brazīlijas latviešiem vēl ļoti niecīgs, daži pat nezina, ka pastāv Latvijas Republika! Šā iemesla dēļ tad arī pagājušā gada 18. novembra diena pagāja gandrīz neievērota un kā redzams arī šogad viņu nesvinēs.Ar svinēšanu jau arī Latvijai nekas līdzēts nebūtu. (..) Uzaicinām tos latviešus Brazīlijā, kas stāv par Latvijas eksistenci, ziedot 18. novembra dienas ienākumus Latvijai! Šos ziedojumus aizsūtīsm uz Latviju kā dāvanu uz mūsu tēvzemes dzimšanas dienu.

Mūsu tēvzeme guva patstāvību 2 gadus atpakaļ, bet viņas nostiprināšanās iet lēnām uz priekšu un tā arī mums tālumā atrodošamies, viņas dēliem un meitām, visiem spēkiem jāpabalsta!”